Fűvágási technika

A helyes vágástechnikával a STIHL motoros szegélynyíróval fantasztikus eredmények érhetők el. A helyes vágástechnikák akkor is gyorsan elsajátíthatók, ha első ízben dolgozunk motoros szegélynyíróval. A gépet egyszerűen félkört leírva kell jobbról balra mozgatni, és lépésenként előrefelé haladni.

A következőkben bemutatjuk az alaptechnikát, valamint néhány olyan eljárásmódot, amelyekkel még a nagyobb területek is gyorsan lenyírhatók, és tökéletes nyírási eredmények érhetők el.

 

Alaptechnika

Mivel a vágóeszköz az óramutató járásával ellentétes irányba forog, a gyakorlatban leggyakrabban a jobbról balra történő nyírás fordul elő. A módszer előnye: a levágott fű a már lenyírt felületre hullik.

 

Alaptechnika magas fű esetén

Nagyon magas fű vagy erős gaz esetén javasolt a nyírást két mozgásirányban végezni: Először jobbra mozgatva vágjuk le a fű felső részét, majd az ellenkező irányba (balra) az alsó részét. A levágott fű ebben az esetben is balra terül el.

 

Nagyméretű, sík területek – csigavonalban

A nagyobb, sík területek a leghatékonyabban a négyzetelő módszerrel vághatók. Osszuk fel négyzetesen a levágandó felületet, majd mindig a külső oldalak mentén haladva dolgozzunk az adott négyzet közepéig.

 

Emelkedőn, lejtőn – sávról sávra

A sávos módszerrel különösen lejtőkön és emelkedőkön dolgozhatunk hatékonyan: vágjunk le egy sávot a lejtőre/emelkedőre merőlegesen, majd menjünk vissza a lenyírt sávban. Ezután vágjuk le a következő, az előzőleg levágott sáv fölötti sávot. A levágott fű ebben az esetben is a már lenyírt felületen fog elterülni.

 

Akadályok mentén – kikerülés könnyedén

Ahhoz, hogy szorosan a fák vagy bokrok körül vághassunk, anélkül hogy megsértenénk az ágakat vagy a törzset, a vágószál a tökéletes választás. Ha több növény található kis távolságra egymástól, vágás előtt javasolt a vágható terület kijelölése. Ehhez használjuk a motoros szegélynyíró védőburkolatát a megfelelő megközelítés érdekében. A védőburkolatot mozgassuk közvetlenül a bokor törzse mellett, így haladjunk végig a bokor körül. A törzs védve marad, a törzs körüli terület pedig levágásra kerül.

Tudásbázis előző részeit ide kattintva tekintheti meg.

This entry was posted in Tudásbázis. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?